Vitamín K je nezbytný pro funkci několika proteinů podílejících se na srážení krve. Dále je také nezbytný v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny. Vitamín K se dále dělí na lipofilní vitamín K1 (fylochinon), který se nachází v zelených částech rostlin, lipofilní vitamín K2 (menachinon), který je produkovaný bakteriemi a vitamín K3 (menadion), který je vyráběn synteticky.
Jeho nedostatek v organismu je poměrně vzácný a v případě jeho výzkytu vede k poruchám krevní srážlivosti, jak prokázaly mnohé laboratorní testy měřící koagulační čas.
Mezi základní přírodní zdroje vitamínu K patří:
kapusta, zelí, květák, fazole, špenát.
Doporučená denní dávka (DDD):
Dospělí
muži = 0, 5 – 1,0 mg;
ženy = 0, 5 – 1,0 mg;
Děti
1 – 11 let = 0,5 mg;