Kyselina listová napomáhá buněčnému dělení, podporuje růst plodu v době těhotenství a chrání před vrozenými nervovými vadami. Je rovněž účinná při prevenci proti srdečním chorobám. Velkou zásobárnou kyseliny listové je listová zelenina, avokádo, červená řepa, pomerančová šťáva, fazole a játra.
Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B9 patří:
avokádo, červená řepa, pomerančová šťáva, fazole, špenát, chřest, čočka, játra.
Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu B9:
Dospělí
muži = 150 – 200 μg;
ženy = 150 – 200 μg; těhotné = 400 – 600 μg; kojící= 280 μg;
Děti
7 – 10 let = 100 μg;
4 – 6 let = 75 μg;
1 – 3 roky: 25 – 50 μg.