Vitamín B5 (Kyselina pantothenová)

Kyselina pantothenová zastupuje v lidském organismu řadu funkcí. Přispívá k správnému metabolismu, štěpí bílkoviny, tuky a cukry. Užívá se při zažívacích obtížích, zabraňuje stárnutí kůže, zlepšuje paměť, podporuje růst vlasů a má významný vliv na organismus při zvýšené duševní zátěži. Kyselinu pantothenovou obsahují játra, ryby, kuřecí maso, fazole a výrobky z celozrnné mouky.

Nedostatek Kyseliny pantothenové v organismu je vzácný.

Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B5 patří:

Játra, celozrnné obilné výrobky, luštěniny, vejce, tuňák.
Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu B5:

Dospělí

muži = 4 – 7 mg;

ženy = 4 – 7 mg;

Děti

7 – 10 let = 4 – 5 mg;

4 – 6 let = 3 – 4 mg;

1–3 roky = 0 mg.