Niacin se podílí na více než 50 tělesných funkcích. Významně ovlivňuje metabolismus, podílí se na tvorbě hormonů, odstraňuje z těla toxiny, zmírňuje deprese a poruchy nervového systému, snižuje vysoký krevní tlak a udržuje hladinu cholesterolu v normálu. Niacin je obsažen v mléčných produktech, drůbežím mase, rybách, fazolích, hrachu a ořeších, zvláště arašídech. Vitamín B3 se dále dělí na Niacin a Niacinamid.
Nedostatek vitamínu B3 se projevuje např. jako problémy s kůží (suchost, záněty, vyrážky), problémy se zažíváním (nevolnosti, průjem), záněty v ústech a chudokrevností.
Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B3 patří:
arašídy, celozrnné pečivo, luštěniny, zelenina, játra, kuřecí maso, tuňák, losos, čočka.
Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu B3:
Dospělí
muži = 15 – 20 mg;
ženy = 13 – 15 mg; těhotné = 1,6 mg;
Děti
7 – 10 let = 13 mg;
4 – 6 let = 12 mg;
1–3 roky = 5 – 9 mg.