Riboflavin ovlivňuje celkový metabolismus organismu, je důležitý pro tvorbu nových buněk a hormonů a má nepostradatelný vliv na nervovou soustavu a mozek. Riboflavin lze nalézt v mléčných produktech, listové zelenině, avokádu, mase, fazolích a ořeších.
Nedostatek vitamínu B2 má širokou škálu projevů. Mezi ně patří např. záněty dásní, jazyka, afty, pálení v očích atp.
Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B2 patří:
kvasnice, mléko, listová zelenina, ořechy, vnitřnosti, sója, houby, hořká čokoláda.
Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu B2:
Dospělí
muži = 1,4 – 1,8 mg;
ženy = 1,2 – 1,3 mg; těhotné = 1,6 mg;
Děti
7 – 10 let = 1,2 mg;
4 – 6 let = 1,1 mg;
1–3 roky = 0,4 – 0,8 mg.