Kobalamin (Vitamín B12) je nepostradatelný při metabolismu, štěpí bílkoviny, cukry a tuky. Svým vlivem na nervové buňky zajišťuje psychickou vyrovnanost a zahání nespavost. Chrání před onemocněním cév a poruchami kardiovaskulárního systému. Je obsažen hlavně v živočišných produktech, ve vejcích, mléku, jogurtu, kuřecím mase, rybách a vnitřnostech.
Nedostatek vitamínu B12 se může projevit chudokrevností, zažívacími problémy nebo brněním a mrazením v končetinách.
Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B12 patří:
vejce, mléko, jogurt, kuřecí maso, ryby, játra
Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu B12:
Dospělí
muži = 2,4 mcg;
ženy = 2 mcg; těhotné = 2,2 mcg;
Děti
7 – 10 let = 1,4 mcg;
4 -6 let = 1,0 mcg;
1 – 3 roky: 0,3 – 0,7 mcg.