Thiamin přispívá k udržení dobré funkce nervového systému a udržení duševní rovnováhy. Rovněž posiluje paměť. Jeho hlavním úkolem je štěpení cukrů na glukózu, která je významným zdrojem energie pro většinu životních procesů. Thiamin můžeme nalézt v celozrnných potravinách, fazolích, pomerančích, hrachu, vepřovém mase, játrech a rybách.
Nedostatek vitamínu B1 se může projevovat jako svalová slabost, brnění končetin, poruchy citlivosti, sešlost, atp.
Mezi základní přírodní zdroje vitamínu B1 patří:
neloupaná zrna obilovin – celozrnné pečivo, čočka, hrách, vejce, kvasnice, mléko, vepřové maso.
Doporučená denní dávka (DDD) vitamínu B1:
Dospělí
muži = 0,9 – 1,5 mg;
ženy = 0,8 – 1,1 mg;
Děti
3 – 14 let = 0,9 – 1,0 mg;
1 – 3 roky: 0,3 – 0,7 mg.