Valin se řadí mezi esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (vstřebávají se přímo do svalů), jež se do těla dostávají pomocí stravy. Skupina aminokyselin s rozvětveným řetězcem (valin, leucin a isoleucin) tvoří skoro 70 % všech aminokyselin v bílkovinách přítomných v lidském organismu.
Valin zajišťuje hladký chod centrálního nervového systému a kognitivních (poznávacích) funkcí.
Je nezbytný pro syntézu bílkovin a správný metabolismus. Zabraňuje rozkladu svalových tkání, jelikož jim dodává zvýšené dávky glukózy. Tím rovněž podporuje jejich růst a obnovu. Je proto zvláště vhodný pro osoby se zvýšenou fyzickou zátěží.
Pomáhá při potížích s nespavostí a nervozitě a udržuje správný chod imunitního systému.
Tato aminokyselina není syntetizována v játrech, ale ve svalech.
Valin je esenciální aminokyselina, které tělo přijímá výhradně v potravě.
Při nedostatečném množství valinu (a ostatních aminokyselin s rozvětveným řetězcem) v krvi začne organismus čerpat ze zásob uložených ve svalové hmotě, čímž způsobí ochabování svalstva.
Mezi základní přírodní zdroje valinu patří:
drůbeží maso, mléčné výrobky, vejce, rybí maso, rýže, hrách, kozí sýry, fazole, listová zelenina, čočka,
Doporučená denní dávka valinu:
10 g denně. Množství se však u jednotlivých osob může lišit.