Prolin je neesenciální aminokyselina, kterou si tělo opatřuje samo z kyseliny glutamové.
Tato aminokyselina je důležitým prvkem při tvorbě kolagenu, podílí se na správné stavbě a funkci kloubů a šlach a urychluje jejich regeneraci. Je rovněž účinný v posilování srdečního svalu a je silným bojovníkem proti ateroskleróze. Před tou organismus ochraňuje svým pozitivním vlivem na cévy, které jsou díky prolinu pevnější a pružnější. Tak je zajištěn správný tlak a průtok krve v těle.
Při nedostatečné koncentraci prolinu v organismu mohou nastat potíže s hojením ran a pomalá regenerace kloubů a šlach např. po operaci.
Mezi základní přírodní zdroje prolinu patří:
hovězí a vepřové maso, pšenice, špalda, ječmen a proso.
Doporučená denní dávka:
0,5-1 g denně. Výzkumy prokazují, že prolin se lépe vstřebává v kombinaci s vitamínem C.