Glutamin je jednou z neesenciálních aminokyselin, bez které by nemohl náš imunitní a nervový systém správně fungovat. Ze všech aminokyselin je glutaminu v těle nejvíce, zhruba 20 %. Formou doplňků stravy se podává pacientům po těžkých operacích a osobám s vážnými zraněními a popáleninami.
Hraje důležitou roli při látkové přeměně v organismu, zvláště při syntéze amino cukrů a dalších bílkovinných řetězců. Je tedy nezbytný pro správné fungování imunitního systému, ale i pro tenké střevo a dutinu ústní. Pomáhá bojovat s osteoartrózou a podporuje produkci glutathionu, jenž chrání před oxidačním stresem a jenž se podílí na odstraňování peroxidu vodíku z těla.
Má významný podíl na tvorbě energie pro buňky v trávicím traktu, jež zvyšuje schopnost traktu vstřebávat potřebné živiny.
Podílí se na udržení normální hladiny glukózy v těle a správného pH.
Glutamin má do určité míry antioxidační účinky, čímž zmírňuje působení volných radikálů, a tím zlepšuje psychické zdraví a mírní deprese. Užívá se při léčbě Alzeheimerovy a Parkinsonovy choroby.
Zabraňuje také rozkladu tkání a zlepšuje schopnost regenerace organismu během spánku.
Glutamin a rakovina
Glutamin je často užíván při léčbě rakovinových nádorů. Několik nezávislých studií prováděných na pacientech trpících rakovinou prokázalo, že dávky glutaminu podstatně zlepšily metabolismus a celkový stav pacienta. Zjištěné nádory se při užívání glutaminu nezvětšovaly. Rovněž se zrychlila obnova buněk a zvýšila produkce glutathionu. Ukázalo se, že glutamin snížil rizika spojená s chemoterapií a radioterapií.
Jedná se o neesenciální aminokyselinu, jež si tělo vytváří samo.
Jeho nedostatek může být pro člověka nebezpečný. V krátkodobém horizontu se může dostavit únava a celková slabost, v dlouhodobém pak poruchy imunitního systému a špatné vstřebávání důležitých vitamínů a živin.
Mezi základní přírodní zdroje glutaminu patří:
sýr cottage, tvaroh a mlé mléčné výrobky obecně, syrové a uzené maso, jež je ale třeba dostatečně tepelně upravit, což obsah glutaminu podstatně snižuje, sojové produkty a luštěniny.
Glutamin se rychle rozpouští a ztrácí tepelným působením, proto doporučujeme potraviny s obsahem glutaminu nevystavovat dlouhodobě slunečnímu záření a skladovat je v temnu.
Doporučená denní dávka:
Doporučená minimální dávka glutaminu pro dospělého člověka je 10 g denně, ale v případě potřeby, u kulturistů nebo u osob trpících jaterními či ledvinovými potížemi, může být i vyšší, maximálně však 40 g denně. Doporučuje se užívat glutamin formou doplňků stravy, jelikož v přírodě se glutamin nachází jen ve velmi malých dávkách.
Co se týče doby užívání, doporučuje se užívat 5 g po ránu a 5 g před spaním, v tu dobu se glutamin nejlépe vstřebává. Osoby provozující kulturistiku mohou užívat 5-10 g glutaminu před a po cvičení.
Glutamin a glutaman sodný
Glutaman sodný je krystalická forma soli kyseliny glutamové, jež se používá v potravinářském průmyslu jako přídavná látka pro zvýšení intenzity chuti pokrmu. Glutamin není totéž co glutaman sodný.