Cystein je semi-esenciální aminokyselina, která se vytváří v játrech. V bílkovinách se jí nacházejí jen 2 %, proto je dobré konzumovat pestrou stravu, která by případný nedostatek doplnila. Cystein se vytváří přímo z aminokyseliny methionin. Významně se podílí na detoxifikaci těla od přebytečné kyseliny sírové.
Spolu s glycinem a kyselinou glutamovou napomáhá cystein tvorbě glutationu, pro tělo významného antioxidantu, jenž chrání tkáně a orgány před škodlivými účinky. Podle nedávné studie cystein nejen zpomaluje přirozený proces stárnutí, ale i chrání před nástupem demence a roztroušené sklerózy, jelikož obě tyto choroby jsou spojovány s nahromaděnými toxiny v těle.
Podílí se na výstavbě bílých krvinek, a tím podporuje činnost imunitního systému. Je také nezbytným elementem při metabolismu tuků, jež umožňuje tvorbu buněčné membrány a ochranné myelinové pochvy nervů.
Cystein rovněž podporuje regeneraci pokožky, vlasových a nehtových tkání a pomáhá organismu rychleji se zotavit např. po operaci. Dále chrání mozek a játra před působením alkoholu, drog a tabákového kouře.
Cystein a osteoporóza
Cystein je často užíván při léčbě osteoporózy, zvláště u starších žen. Při osteoporóze dochází ke ztrátě kostní tkáně, jež vede k snižování hustoty tkáně a následně ke zlomeninám. Bylo vypozorováno, že nízká hustota kostní tkáně a nízká koncentrace cysteinu v krvi spolu vzájemně souvisí.
Výsledky výzkumu ukázaly, že při zvýšených dávkách cysteinu došlo k významnému zlepšení osteoporózy u pacientek. Cystein snižuje činnost osteoklastů a současně podporuje syntézu kolagenu, čímž dochází ke zlepšení potíží s osteoporózou spojených.
Jeho hladina v těle by měla být vždy vysoká. Cystein lze nalézt v mnoha potravinách, ale většinou jen v malém množství. Proto je důležité, aby v konzumovaných potravinách byly zastoupeny všechny pro tělo důležité elementy. K pestré a vyvážená stravě lze ještě užívat doplňky stravy.
Toto doporučení se zvláště týká osob s chronickými chorobami, šedým zákalem či artritidou. Větší množství cysteinu prospěje osobám s potížemi střevního traktu, u kterých nedochází k správnému vstřebávání živin. Pro osoby pohybující se ve stresovém prostředí či osoby se zvýšenou fyzickou zátěží bude zvýšená dávka cysteinu rovněž přínosná.
Mezi základní přírodní zdroje cysteinu patří:
potraviny s vysokým obsahem bílkovin, např. vepřové a kuřecí maso, syrový losos (nevhodný pro těhotné ženy), sója, vejce, mléko a sýr cottage. Česnek, mysli, cibule, vlašské ořechy a slunečnicová semínka rovněž obsahují cystein.
U potravin, které nevyžadují dlouhou dobu tepelné úpravy, doporučujeme jen mírně povařit. Důvodem je rychlá rozpustnost a následná ztráta cysteinu ve vodě.