Chlor je toxický plyn, jenž je na Zemi přítomen pouze ve formě sloučenin, většina z nich je rozpuštěna v mořské vodě. V průmyslu se využívá k dezinfekci pitné vody, je vysoce efektivní při zneškodňování patogenních bakterií a vajíček parazitů přítomných ve vodě. Chlór je však vysoce reaktivní a váže se na různé škodliviny, v důsledku čehož mohou vznikat chemické látky, které jsou toxické.
Chlór se v lidském organismu nachází v podstatě ve všech tkáních, nejvíce však v žaludeční šťávě a mimobuněčné tekutině.
Chlorid se významně podílí na regulaci pH v těle a hraje významnou roli v procesu trávení.
Nedostatek chlóru v těle se může projevit namodralými rty a nehty, škubání v oblasti obličeje, bolesti v kostech a plynatost.
Nadměrné množství chlóru v těle je běžnějším jevem než jeho nedostatek. To je dáno přidáváním chlóru do pitné vody. Příznaky nedostatku mohou být nevolnost, únava, deprese a obezita. Při dlouhodobě navýšeném množství se mohou projevit srdeční potíže či příznaky hypotyreózy, při které nahromaděný chlór zabraňuje vstřebávání jódu, jenž je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy.
Mezi základní přírodní zdroje chlóru patří:
brambory, zelí, květák, brokolice, růžičková kapusta, rajčata, papriky, mléčné produkty, maso. Nejvýznamnějším potravinovým doplňkem pro přívod chloridů je chlorid sodný, eventuálně chlorid draselný.