Asparagin

Asparagin, neesenciální aminokyselina, je důležitým prvkem při syntéze glykoproteinů. Centrální nervový systém tuto aminokyselinu potřebuje k udržení duševní rovnováhy. Zvyšuje odolnost vůči únavě a podporuje jaterní funkce.

Asparagin dále představuje nezbytnou součást stresových bílkovin, které se rozvíjejí při stresu (např. nedostatku kyslíku) a podílí se na vývoji neuronů. Je nezbytná při přeměně jedné aminokyseliny na druhou.

Lidé s nedostatkem asparaginu mohou zaznamenat špatný metabolismus, nízkou tvorbu moči (jež je odpadní látka vytvářená z nadměrného množství bílkovin přijímaných v potravě) a méně častou potřebu močit. U těchto lidí se mohou projevit příznaky deprese, nesoustředění a bolesti hlavy.

Mezi základní přírodní zdroje asparaginu patří:

hovězí a kuřecí maso, mléčné výrobky, mořské plody a vejce. Vegetariáni by pro příjem asparaginu měli konzumovat chřest, sóju a celozrnné výrobky.