Pravda o Argininu, Lysinu a viru Herpes simplex
O roli Argininu (L- Arginin) a lysinu u (L-Lysin) u infekcí Herpes se často v oblasti přírodního léčitelství debatuje. O potravinách s nízkým obsahem Argininu a Lysinu občas slyšíme, ale k čemu, jak a proč by se měli užívat, již nevíme.
V tomto článku přinášíme informace o úloze Argininu a Lysinu ve vztahu k infekcím způsobeným virem Herpes.
Základními doporučeními v tomto smyslu jsou:
1. Dbejte na poměr Argininu a Lysinu ve stravě (vizte tabulka níže)
2. Zvažte přechod na stravu středomořského typu (bez ořechů a semínek) – poměr Argininu a Lysinu je v ní zastoupen přirozeně. Ačkoliv je tento krok velmi efektivní, uvědomujeme si, že je tato rada v našich zeměpisných šířkách obtížněji aplikovatelná.
Arginin a zdraví:
U Argininu, aminokyseliny, která je výchozím metabolitem syntézy Oxidu dusnatého, bylo zjištěno, že snižuje dobu hojení různých zranění (zvláště kostí), urychluje obnovu poškozené tkáně a pomáhá snižovat krevní tlak. Arginin stimuluje tvorbu Oxidu dusnatého, jenž má výrazný vliv na oběhový a imunitní systém.
Arginin a virus Herpes simplex:
Herpes simplex – 1 je tradičně spojován s dutinou ústní, zatímco Herpes simplex – 2 s oblastí genitálií. V současně době je ale již dokázáno, že oba kmeny mohou působit jak na oblast úst, tak na oblast genitálií. Herpes simplex je virus, který v těle přetrvává, jelikož se v nervovém systému kamufluje a imunitní systém ho nedokáže odhalit. Existuje více faktorů, které mohou virus znovu aktivovat. Strava s vysokým obsahem Argininu v poměru k Lysinu může být jedním z nich.
Arginin je nutný pro obnovení viru Herpes simplex a Lysin (také aminokyselina) zabraňuje této reaktivaci tak, že Arginin vytlačuje. Tyto poznatky vedly k použití Lysinu coby léčby běžného jevu známého pod pojmem Herpes labialis (opar rtu), který způsobuje virus Herpes simplex. Sedm studií na bázi randomizovaného, dvojitě slepého, placebem kontrolovaného pokusu zkoumalo účinnost Lysinu v prevenci propuknutí Herpes labialis a na snižování rozsahu ohnisek.
Šest ze sedmi studií ukázalo, že Lysin je účinný v prevenci či snižování počtu propuknutí a jen dvě ukázaly, že Lysin zmenšuje rozsah těchto propuknutí. Zdá se, že Lysin v dostatečné koncentraci v poměru k Argininu tlumí reaktivaci Herpes simplex – 1.
Ukázalo se, že Lysin je účinný ve snižování výskytů Herpes labialis a pravděpodobně také v jejich rozsahu, pokud je aplikován v množství minimálně 1 500 mg/den v postupných dávkách. Tady bychom rádi poznamenali, že tyto studie byly prováděny již před nějakou dobou a současný výzkum se na tuto oblast nesoustředí. Nicméně poměr Argininu k Lysinu je nadále považován v celostní medicíně za zásadní ukazatel.
Strava průměrného dospělého člověka obsahuje 6-10 g Lysinu denně. Tělo si, na rozdíl od Argininu, Lysin vyrobit nemůže – jedná se o esenciální aminokyselinu. Pokud není množství Lysinu v poměru k Argininu ve stravě dostatečné, mohou nastat podmínky k reaktivaci viru Herpes simplex – 1. Je tudíž důležité, aby strava obsahovala ty potraviny, u kterých je poměru Lysinu k Argininu vysoký.
Středomořská strava obsahuje právě takové potraviny. Je složená z obilovin, ale je v ní rovněž do velké míry zastoupeno ovoce, zelenina, sýr, jogurt a ryby – všechny tyto potraviny mají vysoký podíl Lysinu a nízký podíl Argininu. Toto je obecně přisuzováno omega-3 mastným kyselinám v rybách. Je ale také pravda, že ryby mají vysoký podíl Lysinu v poměru k Argininu. Stejně tak mléčné produkty obsahují vysoký podíl Lysinu v poměru k Argininu. A naopak například tofu obsahuje na rozdíl od ryb a mléčných výrobků vysoký podíl Argininu v poměru k Lysinu.
Klíčové je tedy konzumovat potraviny, které mají vysoký obsah Lysinu v poměru k Argininu a vyhýbat se těm, které mají vysoký obsah Argininu obecně. Níže uvádíme seznam potravin spolu s jejich podílem Lysinu v poměru k Argininu.
Arginin i Lysin je možné koupit přímo zde
Lysin vs Arginin v potravinách: | Poměr Lys/Arg (%) | Váha (g) | Lysin (mg) | Arginin (mg) |
lískové ořechy | 19% | 100g | 340mg | 1837mg |
pomerančový džus | 19% | 1/4 litru | 23mg | 118mg |
piniové oříšky | 19% | 10g | 91mg | 475mg |
vlašské ořechy | 19% | 50g | 233mg | 1260mg |
mandarinkový džus | 20% | 1/4 litru | 17mg | 84mg |
šťáva z hroznů | 21% | 1/4 litru | 24mg | 117mg |
tahini pasta (sezamová pasta) | 22% | 10g | 54mg | 252mg |
sezamová semínka | 25% | 10g | 82mg | 332mg |
mandle | 27% | 200g | 1332mg | 4986mg |
brazilské ořechy | 27% | 100g | 541mg | 2392mg |
strouhaný kokos | 27% | 50g | 73mg | 273mg |
pekanové ořechy | 27% | 100g | 145mg | 550mg |
tuřín | 27% | 200g | 78mg | 295mg |
arašídy | 29% | 100g | 1006mg | 3506mg |
arašídové máslo | 29% | 20g | 234mg | 817mg |
hroznové víno se slupkou | 31% | 100g | 15mg | 48mg |
hroznové víno bez slupky | 31% | 100g | 8mg | 27mg |
cibule | 34% | 200g | 112mg | 327mg |
ostružiny | 35% | 100g | 11mg | 34mg |
borůvky | 35% | 100g | 11mg | 35mg |
macadamia ořechy | 36% | 100g | 324mg | 896mg |
česnek čerstvý | 42% | 10g | 26mg | 63mg |
dýňová semínka | 45% | 50g | 903mg | 1989mg |
sladké brambory (Jam, Dioscorea) | 47% | 100g | 44mg | 95mg |
kešu ořechy | 52% | 100g | 153mg | 294mg |
kaštany čerstvé | 52% | 100g | 153mg | 293mg |
rýže | 52% | 50g | 135mg | 260mg |
ovesná kaše | 53% | 100g | 33mg | 62mg |
oves | 55% | 100g | 625mg | 1142mg |
otruby | 56% | 50g | 188mg | 334mg |
bezinky | 56% | 100g | 26mg | 46mg |
zelené banány (Plaintain) | 56% | 200g | 120mg | 216mg |
kukuřice | 58% | 100g | 232mg | 400mg |
pšenice | 58% | 50g | 204mg | 354mg |
pistácie | 59% | 10g | 128mg | 217mg |
pšeničné vločky | 59% | 50g | 153mg | 259mg |
bulgur (drcená pšenice) | 59% | 50g | 171mg | 289mg |
kukuřičná krupice | 60% | 100g | 28mg | 47mg |
šnečí maso | 60% | 100g | 1470mg | 2470mg |
pšeničné granule | 60% | 50g | 180mg | 301mg |
okurky | 61% | 200g | 42mg | 69mg |
houby | 67% | 100g | 68mg | 102mg |
jarní cibulka | 67% | 200g | 8mg | 12mg |
růžičková kapusta | 73% | 100g | 148mg | 202mg |
cizrna (vařená/z plechovky) | 73% | 100g | 332mg | 456mg |
cizrna Garbanzo (vařená/z plechovky) | 73% | 100g | 332mg | 456mg |
pomeranče | 73% | 200g | 68mg | 94mg |
mandarinky | 73% | 200g | 46mg | 63mg |
zelený hrášek | 74% | 100g | 317mg | 428mg |
pšeničné klíčky | 74% | 50g | 369mg | 497mg |
zelí | 83% | 100g | 57mg | 68mg |
lilek | 84% | 100g | 51mg | 60mg |
rajská polévka | 84% | 100g | 21mg | 25mg |
mangold | 86% | 50g | 50mg | 58mg |
řeřicha | 86% | 100g | 165mg | 192mg |
ředkvičky | 89% | 50g | 17mg | 21mg |
datle | 91% | 100g | 60mg | 66mg |
sladké papriky | 91% | 50g | 19mg | 21mg |
polévka Minestrone | 92% | 250g | 189mg | 205mg |
kapusta | 93% | 100g | 75mg | 78mg |
jahody | 95% | 100g | 24mg | 26mg |
kuřecí žaludky | 96% | 100g | 1256mg | 1308mg |
brokolice | 97% | 100g | 139mg | 145mg |
žloutky | 98% | 10g | 111mg | 113mg |
ibišek | 98% | 200g | 164mg | 168mg |
krabí maso | 99% | 100g | 1588mg | 1600mg |
fazole vařené | 99% | 100g | 450mg | 455mg |
hrášková polévka | 99% | 250g | 687mg | 694mg |
krevety | 99% | 100g | 1764mg | 1776mg |
řepa | 100% | 100g | 52mg | 52mg |
čekankový salát | 100% | 100g | 63mg | 63mg |
pórek | 100% | 100g | 78mg | 78mg |
majonéza | 100% | 185g | 1400mg | 1400mg |
dýně | 100% | 200g | 78mg | 78mg |
zeleninová polévka | 100% | 100g | 41mg | 41mg |
chřest | 101% | 200g | 289mg | 286mg |
ovesné vločky | 101% | 100g | 1214mg | 1206mg |
banány | 102% | 500g | 157mg | 154mg |
kuřecí vývar s rýží | 102% | 200g | 208mg | 195mg |
škeble | 102% | 200g | 1911mg | 1867mg |
ústřice | 103% | 100g | 528mg | 515mg |
tuřín listy | 104% | 100g | 98mg | 94mg |
čínské zelí | 105% | 100g | 88mg | 84mg |
kukuřice | 105% | 100g | 136mg | 129mg |
sušená vejce | 105% | 10g | 310mg | 294mg |
sladké brambory | 105% | 100g | 80mg | 77mg |
vodní meloun (červený) | 105% | 200g | 123mg | 117mg |
vaječný bílek | 106% | 20g | 124mg | 118mg |
vejce (celá) | 106% | 45g | 369mg | 349mg |
jemné párky z hovězího a vepřového masa | 107% | 100g | 904mg | 849mg |
kedlubny | 107% | 100g | 197mg | 183mg |
uzená klobása, vys. obsah masa | 107% | 200g | 2042mg | 1907mg |
mušle Abalone | 109% | 100g | 1282mg | 1247mg |
krémová bramborová polévka | 109% | 200g | 83mg | 76mg |
špenát | 109% | 100g | 178mg | 163mg |
polévka ze škeblí | 110% | 200g | 205mg | 187mg |
játra | 111% | 100g | 1389mg | 1256mg |
vídeňský párek | 112% | 100g | 793mg | 706mg |
květák | 113% | 100g | 108mg | 96mg |
černý a červený kaviár | 115% | 10g | 183mg | 157mg |
salát | 115% | 200g | 160mg | 138mg |
římský salát | 116% | 200g | 207mg | 178mg |
čočkové výhonky | 117% | 100g | 711mg | 610mg |
bio kachna | 118% | 500g | 4547mg | 3850mg |
kuřecí křídla | 119% | 100g | 775mg | 650mg |
polský salám | 120% | 100g | 1125mg | 935mg |
suchý salám | 120% | 100g | 1820mg | 1520mg |
hřebenatky | 120% | 100g | 1247mg | 1223mg |
sušené hovězí maso | 121% | 200g | 4807mg | 3978mg |
uzené hovězí maso | 121% | 200g | 3335mg | 2757mg |
kuřecí záda | 121% | 200g | 1231mg | 1016mg |
zelené fazole | 121% | 100g | 88mg | 72mg |
vepřová slanina | 121% | 500g | 3193mg | 2643mg |
vepřová klobása | 121% | 100g | 1153mg | 957mg |
švestky čerstvé | 122% | 200g | 3000mg | 2467mg |
husí játra | 123% | 100g | 1233mg | 1002mg |
mortadela | 123% | 30g | 383mg | 311mg |
krůtí játra | 123% | 100g | 1510mg | 1225mg |
hovězí z konzervy | 124% | 500g | 5616mg | 4515mg |
jemný hovězí párek | 124% | 200g | 1728mg | 1395mg |
hovězí maso mleté libové | 124% | 200g | 2955mg | 2389mg |
hovězí maso mleté | 124% | 200g | 2761mg | 2230mg |
kuřecí játra | 124% | 100g | 1283mg | 1040mg |
krémová celerová polévka | 124% | 100g | 30mg | 24mg |
kachní játra | 124% | 50g | 709mg | 573mg |
pórek | 100% | 100g | 78mg | 78mg |
pastrami | 124% | 50g | 669mg | 539mg |
fazole s párkem | 125% | 250g | 415mg | 331mg |
fazolová polévka | 125% | 200g | 336mg | 268mg |
broskve čerstvé | 125% | 100g | 17mg | 13mg |
broskve sušené | 126% | 100g | 116mg | 92mg |
klobásy z hovězího a vepřového masa | 127% | 100g | 1084mg | 853mg |
bio husa | 127% | 500g | 6265mg | 4921mg |
tmavé kuřecí maso | 128% | 200g | 2687mg | 2100mg |
kuřecí stehna | 129% | 100g | 1091mg | 850mg |
talián (vařený párek) | 129% | 100g | 1522mg | 1182mg |
vepřový párek | 129% | 500g | 4502mg | 3500mg |
vykostěné krůtí maso v konzervě | 129% | 100g | 2140mg | 1662mg |
krůtí maso netučné | 129% | 100g | 1967mg | 1522mg |
divoká křepelka | 129% | 200g | 3288mg | 2558mg |
kuřecí maso v konzervě | 130% | 200g | 3521mg | 2704mg |
kuřecí srdce | 130% | 10g | 131mg | 101mg |
krémová kuřecí polévka | 130% | 100g | 88mg | 68mg |
tmavé krůtí maso | 130% | 100g | 1723mg | 1329mg |
hovězí krkovice pečená | 131% | 500g | 7599mg | 5781mg |
hovězí svíčková | 131% | 500g | 7698mg | 5859mg |
kuřecí nohy | 131% | 200g | 2138mg | 1636mg |
kuřecí maso netučné | 131% | 100g | 1655mg | 1267mg |
šunka | 131% | 500g | 7433mg | 5693mg |
Hovězí flank steak (hovězí pupek) | 132% | 500g | 8006mg | 6057mg |
hovězí nudlová polévka | 132% | 200g | 214mg | 155mg |
hovězí porterhouse steak | 132% | 500g | 7224mg | 5484mg |
pečená hovězí žebra | 132% | 500g | 6659mg | 5065mg |
steak z hovězí svíčkové | 132% | 500g | 7577mg | 5759mg |
hovězí polévka se zeleninou | 132% | 200g | 282mg | 214mg |
hovězí T-bone steak | 132% | 500g | 6971mg | 5297mg |
kuřecí polévka s nudlemi | 132% | 200g | 181mg | 137mg |
chřestová krémová polévka | 132% | 100g | 46mg | 34mg |
pečené brambory | 132% | 200g | 280mg | 211mg |
celer | 133% | 100g | 26mg | 20mg |
kuřecí stehna | 133% | 200g | 2109mg | 1585mg |
krůtí polévka s nudlemi | 133% | 100g | 86mg | 65mg |
kuřecí prsa | 134% | 200g | 2762mg | 2066mg |
houbová krémová polévka | 134% | 200g | 104mg | 77mg |
vepřová panenka | 136% | 500g | 6457mg | 4735mg |
vepřová plec | 136% | 500g | 7863mg | 5770mg |
brambory | 136% | 200g | 253mg | 186mg |
vepřová kýta | 137% | 500g | 8315mg | 6090mg |
ananas | 139% | 200g | 50mg | 36mg |
játrová paštika | 141% | 50g | 596mg | 423mg |
kuřecí maso tmavé bez kůže | 141% | 200g | 3412mg | 2422mg |
kuřecí maso světlé bez kůže | 141% | 100g | 1965mg | 1397mg |
kuřecí krky | 141% | 100g | 377mg | 268mg |
rajčatové pyré | 141% | 100g | 107mg | 76mg |
vepřová žebra | 142% | 500g | 5736mg | 4050mg |
Potraviny s vysokým obsahem Lysinu a nízkým obsahem Argininu | ||||
Lysin vs Arginin v potravinách: | Poměr Lys/Arg (%) | Váha (g) | Lysin (mg) | Arginin (mg) |
divoký bažant | 143% | 100g | 2013mg | 1412mg |
anglická slanina | 145% | 500g | 8116mg | 5616mg |
sójové výhonky | 145% | 100g | 551mg | 380mg |
rajčatový džus | 150% | 1/4 litru | 55mg | 37mg |
rajčata | 152% | 100g | 33mg | 21mg |
tuřín kořen | 152% | 200g | 72mg | 47mg |
mořský vlk | 153% | 100g | 1380mg | 902mg |
modroun | 153% | 100g | 1835mg | 1200mg |
kapr | 153% | 100g | 1635mg | 1067mg |
treska | 153% | 100g | 1635mg | 1065mg |
platýz | 153% | 100g | 1729mg | 1128mg |
slaneček | 153% | 100g | 1647mg | 1075mg |
makrela | 153% | 100g | 1705mg | 1113mg |
okoun | 153% | 100g | 1705mg | 1115mg |
štika | 153% | 100g | 1764mg | 1151mg |
sardinky v oleji (konzumace bez oleje) | 153% | 50g | 1129mg | 737mg |
žraločí maso | 153% | 100g | 1929mg | 1258mg |
tuňák konzervovaný ve vodě | 153% | 100g | 2715mg | 1769mg |
ančovičky v oleji (konzumace bez oleje) | 154% | 25g | 664mg | 433mg |
sumec | 154% | 100g | 1670mg | 1088mg |
úhoř | 154% | 100g | 1694mg | 1103mg |
uzená treska | 154% | 100g | 1741mg | 1130mg |
treska tmavá | 154% | 100g | 1788mg | 1163mg |
chňapal | 154% | 100g | 1882mg | 1223mg |
losos (syrový) | 155% | 100g | 1823mg | 1176mg |
mečoun | 155% | 100g | 1823mg | 1176mg |
avokádo | 159% | 500g | 347mg | 218mg |
lidské mléko | 160% | 250g | 170mg | 107mg |
fíky čerstvé | 173% | 50g | 14mg | 8mg |
fíky sušené | 174% | 50g | 60mg | 34mg |
cottage sýr | 177% | 50g | 696mg | 393mg |
cottage sýr krémový | 178% | 50g | 504mg | 283mg |
cottage sýr nízkotučný | 178% | 50g | 555mg | 312mg |
meruňky sušené | 182% | 500g | 1272mg | 700mg |
hrušky čerstvé | 192% | 200g | 25mg | 13mg |
jablka sušená | 195% | 500g | 289mg | 148mg |
jablečné pyré neslazené | 200% | 500g | 49mg | 24mg |
plané jablko | 200% | 100g | 24mg | 12mg |
hrušky sušené | 207% | 200g | 132mg | 64mg |
sýr ricotta | 212% | 50g | 668mg | 315mg |
sýr ricotta polotučný | 212% | 50g | 674mg | 319mg |
smetánky do kávy | 213% | 10g | 21mg | 10mg |
jablka čerstvá | 213% | 500g | 57mg | 27mg |
meruňky čerstvé | 215% | 500g | 451mg | 210mg |
šlehačka pasterizovaná | 217% | 100g | 253mg | 116mg |
zmrzlina smetanová | 218% | 200g | 442mg | 202mg |
mango čerstvé | 218% | 500g | 141mg | 65mg |
zmrzlina | 219% | 200g | 572mg | 261mg |
mléko nízkotučné | 219% | 250g | 659mg | 301mg |
mléko kondenzované | 219% | 250g | 1569mg | 715mg |
mléko sušené instantní odtučněné | 219% | 100g | 2779mg | 1270mg |
mléko sušené odtučněné | 219% | 100g | 2867mg | 1308mg |
mléko plnotučné | 219% | 250g | 652mg | 298mg |
mléko sušené plnotučné | 219% | 100g | 2085mg | 953mg |
šlehačka s vysokým obsahem tuku | 219% | 100g | 387mg | 177mg |
šlehačka s nízkým obsahem tuku | 219% | 100g | 171mg | 78mg |
podmáslí | 220% | 200g | 554mg | 252mg |
čedar | 220% | 50g | 1050mg | 476mg |
mléko nízkotučné | 220% | 250g | 675mg | 307mg |
sýr colby | 221% | 50g | 1002mg | 453mg |
máslo | 225% | 20g | 13mg | 6mg |
čerstvý sýr | 237% | 50g | 342mg | 144mg |
mozzarella | 237% | 50g | 998mg | 421mg |
mozzarella strouhaná | 237% | 50g | 1248mg | 526mg |
sýr švýcarského typu | 238% | 50g | 1242mg | 523mg |
červená řepa | 240% | 100g | 53mg | 22mg |
sýr port du salut | 240% | 50g | 1005mg | 419mg |
kozí mléko | 243% | 250g | 725mg | 298mg |
kozí sýr | 248% | 50g | 412mg | 166mg |
kozí parmezán | 249% | 10g | 384mg | 154mg |
parmezán | 251% | 50g | 1673mg | 664mg |
brie | 252% | 50g | 938mg | 371mg |
camembert | 252% | 50g | 894mg | 355mg |
papája | 253% | 500g | 83mg | 33mg |
plísňový sýr | 260% | 50g | 939mg | 360mg |
syrovátka sušená | 275% | 50g | 481mg | 175mg |
eidam | 276% | 50g | 1346mg | 487mg |
gouda | 276% | 50g | 1342mg | 487mg |
gruyere zrající 6 a více měsíců | 278% | 50g | 1372mg | 492mg |
bílý jogurt nízkotučný | 295% | 100g | 467mg | 158mg |
ovocný jogurt nízkotučný | 298% | 100g | 356mg | 119mg |
bílý jogurt | 298% | 100g | 311mg | 104mg |
bílý jogurt odtučněný | 297% | 100g | 511mg | 172mg |
margarín | 300% | 10g | 6mg | 2mg |